K letu patria čerešne – tipy pre všetky šikovné gazdinky, ako ich využiť a správne uskladniť
Podľa mnohých ľudí sú čerešne najlepšie čerstvé a iné do úst ani nevezmú – ale čo ak máte bohatú úrodu a je nad vaše sily skonzumovať ovocie z celého stromu? Sezóna čerešní je predsa veľmi krátka. Poradíme vám, čo všetko sa s týmto ovocím dá urobiť, aby vám vydržalo čo najdlhšie!
Netrhajte stopky
Najlepšie je, samozrejme, zavariť alebo rozvariť. Kým sa ale pustíte do spracovania, mali by ste vedieť, že čerešne by sa nemali skladovať pri izbovej teplote. Nechať čerešne stáť na kuchynskej linke je teda chybou, lebo rýchlo zhnijú. Trikom, ako ich udržať čím dlhšie čerstvé, je aj nechať im stopky. Či už ich oberáte priamo zo stromu, alebo ste si ich priniesli z obchodu, vždy na nich nechajte stopky. Pomáhajú totiž čerešniam ostať čerstvé. Pomôžu aj rôzne oberače a vedrá, všetko kúpite aj online, nezabúdajte na zľavové kódy k nákupu z KuponyZdarma.sk a ušetriť môžete aj desiatky eur pri každom nákupe cez internet.
Skúste sušiť
Hoci platí, že najviac vitamínov majú čerstvé, ani sušené nie sú na zahodenie. Ich chuť už síce nie je taká výrazná, ale je to spôsob, vďaka ktorému si môžete toto letné ovocie užívať celoročne. Čerešne sa dajú sušiť viacerými spôsobmi – s kôstkami, bez nich, prerezané na polovicu alebo v celku. Môžete ich sušiť na slnku, čo je ale zdĺhavý proces. Stačí ich však poukladať na plech, prekryť tenkou gázou a nechať na slnku. Nezabudnite ich občas prehrnúť, aby sa vysušili rovnomerne. Ak nemáte možnosť sušiť na slnku, postačí vám aj obyčajná rúra. Čerešne poukladané na plech sušíme spočiatku pri nižšej teplote, postupne ju zvyšujeme na 70 stupňov. Pred dosušením je dobré znížiť teplotu opäť na 30 stupňov, aby ovocie nestratilo všetky vitamíny a vôňu.
Či už čerstvé alebo aj sušené môžete využiť na miešané nápoje. Môžete ich dať do ovocných drinkov alebo využiť na dozdobenie.
Čo s červíkmi
Nevítaným návštevníkom v čerešniach bývajú občas červíky. Hoci sa hovorí, že červíky sa do iných, než zdravých a chutných kusov ovocia nepustia, určite si na nich nechceme pochutnávať spolu s čerešňami. Vieme o skvelom triku, ktorý vás ich okamžite zbaví – do vody pridajte biely ocot, nechajte v tomto roztoku čerešne namočené aspoň 15 minút a červíky samé vyplávajú na povrch. Nezabudnite však pred následnou konzumáciu ovocie opláchnuť, aby nedostalo neželanú octovú arómu.